Mooiste bezienswaardigheden op Gran Canaria

Hotel en zandduinen in Maspalomas, Gran Canaria

Gepubliceerd door:
Mandy

Ben jij op zoek naar de ideale bestemming voor een heerlijke zonvakantie? Zoek dan niet verder, want Gran Canaria heeft alles wat je zoekt. Of je nu in de zomer gaat of in de winter. Breng zeker een bezoek aan deze bezienswaardigheden.

Dankzij de noordoostpassaat en de Canarische stroom heeft het klimaat van Gran Canaria het hele jaar door zon en aangename temperaturen. Geen wonder dat de Canarische Eilanden ook wel de ‘eilanden van de eeuwige lente’ genoemd worden.

Vanaf Amsterdam vlieg je in ongeveer 4,5 uur rechtstreeks naar Gran Canaria toe. Lees gauw verder voor de meest indrukwekkende bezienswaardigheden op Gran Canaria.

Stranden van Gran Canaria

Strand van Playa de Amadores op Gran Canaria

De meeste mensen die naar Gran Canaria gaan, gaan er naartoe voor de playas, oftewel: de stranden. En terecht: het eiland beschikt over verschillende prachtige stranden. Hieronder lichten we de mooiste en populairste eruit.

Playa del Inglés

Strand van Playa del Ingles in Maspalomas, Gran Canaria

De grootste badplaats op Gran Canaria is Playa del Inglés, oftewel het strand van de Engelsen. Naast een drukbezocht strand vind je hier diverse winkelcentra, bars, terrassen en restaurants. Ook voor een bruisend nachtleven zit je goed in Playa del Inglés.

Maspalomas

Zandduinen van Maspalomas op Gran Canaria

Maspalomas is de oudste badplaats van Spanje. De plaats behoort samen met onder andere Playa del Inglés tot de Costa Canaria. Behalve een strand vind je hier de Faro des Maspalomas. Dit is de oudste vuurtoren die nog in bedrijf is op Gran Canaria.

Op een steenworp afstand van het strand vind je bovendien het indrukwekkende natuurreservaat Las Dunas de Maspalomas, waar je je in de Sahara waant.

Puerto Rico

Het strand van Puerto Rico op Gran Canaria

Een andere bekende badplaats in het zuiden van Gran Canaria is Puerto Rico (Rijke Haven). Ook hier kun je heerlijk zonnen en zwemmen. Of loop via de 3 kilometer lange boulevard naar Playa Amadores, dat dankzij de beschutte ligging zeer geschikt is voor jonge kinderen.

Wil je graag dolfijnen (en soms zelfs walvissen) spotten in hun natuurlijke omgeving? Dan kun je een boottocht van zo’n 2,5 uur boeken, die je vanuit de haven van Puerto Rico naar de kust van Gran Canaria brengt.

Playa Anfi del mar

Strand van Playa Anfi del mar vlakbij Puerto De Mogan op Gran Canaria

Het laatste strand dat we hier willen noemen is Playa Anfi del mar. Net als Playa Amadores, is ook dit strand erg geschikt voor gezinnen met jongere kinderen. De zee is hier zo kalm dat het lijkt alsof je in een zwembad bent.

Bovendien is Anfi del mar dankzij de combinatie van fijn wit zand, turkoois water en een schitterend bloemenarsenaal ook een erg mooi strand. Het ligt vlakbij Puerto de Mogan.

Las Palmas: kosmopolitische hoofdstad van Gran Canaria

Fontein in de oude stad van Las Palmas, Gran Canaria

Heb je even genoeg van het strand en wil je ook nog graag wat cultuur opsnuiven tijdens je vakantie op Gran Canaria? Dan mag je de hoofdstad Las Palmas beslist niet overslaan.

Hoewel Las Palmas niet echt een stadscentrum heeft, worden de wijken La Vegueta en Triana als het hart van de stad gezien. Hier vind je dan ook de meeste bezienswaardigheden.

La Vegueta

Santa Ana-kathedraal in de avond in Las Palmas, Gran Canaria

La Vegueta is de oudste wijk van de hoofdstad. Hier vind je oude, door Spaanse veroveraars gebouwde, huizen, bijzondere kerken en gezellige pleinen.

Een bezoek aan de uit basaltsteen opgetrokken Santa Ana-kathedraal mag niet ontbreken op je lijstje. Dit was het eerste niet-militaire gebouw dat de Spaanse kolonisten na de verovering van Gran Canaria lieten bouwen. Gedurende de 4 eeuwen dat er aan de kerk gebouwd werd, bemoeiden verschillende architecten en kunstenaars zich met het ontwerp. Hierdoor zie je 3 basisbouwstijlen terug: gotisch, renaissance en neo-klassiek.

Direct naast de kathedraal vind je het Plaza Santa Ana. Dit plein wordt bewaakt door een groepje bronzen verdino’s, Canarische honden.

Rondom het plein staat een aantal indrukwekkende renaissancegebouwen, waaronder het 17e-eeuwse Palacio Regental, het Historisch Archief en het Palacio Episcopál.

Recht tegenover de ingang van de Sant Ana-kathedraal vind je het 19e-eeuwse Casas Consistoriales, het voormalige stadhuis van Las Palmas.

Vlak achter de Santa Ana-kathedraal ga je een paar eeuwen terug in de tijd in het oudste stukje van Vegueta. De straatjes met kinderkopjes zijn hier autovrij en met elkaar verbonden door pleinen en pleintjes met fonteinen.

Huis van Colombus "Casa de Colon" in Las Palmas, Gran Canaria

Je vindt hier het Museo Casa de Colón, waar Christoffel Columbus in 1492 gelogeerd zou hebben op zijn doortocht naar Amerika.

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de Canarische Eilanden? Breng dan zeker een bezoek aan het Museo Canario. Dit museum bestaat al sinds 1879 en wordt gezien als het belangrijkste museum van de Canarische archipel. Indrukwekkend is de collectie mummies en schedels van de oorspronkelijke eilandbewoners.

Overigens hoef je het strand niet te missen tijdens een bezoek aan Las Palmas. Playa de las Canteras en Playa de las Alcaraveneras zijn 2 populaire stranden die dicht bij de stad liggen.

Triana

Mooi gekleurde huizen in de wijk Calle Mayor de Triana in Las Palmas, Gran Canaria

Aan de overkant van de drukke weg, die ooit een rivier was, vind je de wijk Triana. Dit was vroeger de handelswijk. Tegenwoordig wonen er vooral studenten. Je vindt er brede straten en statige herenhuizen langs de autovrije Calle Mayor de Triana, waar je heerlijk kunt winkelen.

De Calle Mayor de Triana werd zelfs uitgeroepen tot nationaal monument vanwege de vele prachtige panden uit de afgelopen 4 eeuwen.

Sfeervolle dorpjes in Gran Canaria

Fraaie houten balkons en gekleurde huizen in Teror, Gran Canaria

Nog een reden om Las Palmas niet over te slaan tijdens je vakantie op Gran Canaria, is dat de stad een uitstekende uitvalsbasis is voor de dorpjes en bezienswaardigheden in het noorden van Gran Canaria. We lichten er enkele uit die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Teror

Gekleurde huizen met bekende houten balkons in Teror, Gran Canaria

Teror wordt in reisgidsen vaak het mooiste dorp van Gran Canaria genoemd. En dat zal je niks verbazen als je erdoorheen loopt. Je vindt hier de typisch Canarische bouwstijl met fraai gekleurde huizen en voornamelijk houten balkonnetjes. Het wordt dan ook wel de ‘balkonstad’ genoemd. In 1979 is Teror tot historisch erfgoed verklaard.

Bijzonder is de Basílica de Nuestra Señora del Pino, die gewijd is aan Virgen del Pino (Onze Lieve Vrouwe van de Pijnboom). Hier vind je een beeld van de Maagd Maria, dat gemaakt is nadat de Maagd op 8 september 1481 verschenen zou zijn tussen de takken van een dennenboom.

Elk jaar wordt op 8 september het Fiesta de La Virgen del Pino gevierd. Dan maakt het beeld van Maria een pelgrimstocht naar Las Palmas. Deze viering trekt elk jaar weer grote aantallen bedevaartgangers naar Teror.

De originele dennenboom staat er niet meer, maar naast de basiliek vind je wel een 100 jaar oude denneboom die herinnert aan de dennenboom van 1481.

Tejeda

Het dorp Tejeda in de bergen van Gran Canaria

Een ander dorpje dat een bezoekje waard is tijdens je vakantie naar Gran Canaria is Tejeda. Dit charmante dorpje met een kerkje, steile, bochtige straatjes en schattige witte huisjes ligt op het hoogste deel van Gran Canaria in een prachtige omgeving.

Je vindt hier onder andere het Cruz de Tejeda, op een hoogte van ongeveer 1.500 meter. Het uitzicht vanaf dit punt is fenomenaal. Bij helder weer zie je de 2.000 meter hoge Pico de las Nieves en als je heel veel geluk hebt, kun je zelfs Tenerife zien. Neem wel een trui mee: het weer kan in het hooggebergte snel omslaan.

Uitzicht op Tenerife vanaf Roque Nublo op Gran Canaria

Een van de andere niet te missen bezienswaardigheden op het grondgebied van Tejeda is de monoliet Roque Nublo (wolkenrots). Roque Nublo werd 4,5 miljoen jaar geleden gevormd bij een vulkaanuitbarsting. Je moet vanaf de parkeerplaats 30 minuten wandelen om er te komen, maar eenmaal boven word je beloond met een fenomenaal uitzicht.