Auto huren voor beginners, dit moet je weten voor je vakantie in Italië

Auto's op de weg met het Colosseum in de achtergrond

Gepubliceerd door:
Mark

Op vakantie naar Italië, heerlijk! Je kunt er met een eigen- of huurauto via Easyterra.nl prima komen. De kortste route naar Midden- en Zuid Italië gaat via Basel, de Sint Gotthardtunnel en Milaan. Die naar Noordoost Italië, Gardameer en Venetië loopt via Innsbruck en de Brennerpas. Er is een aantal zaken waar je op moeten letten onderweg. 

Italië kent veel tolwegen

Italië kent een flink aantal tolwegen -vrijwel alle autosnelwegen- waar je rekening mee moet houden. Contact betalen kan, maar de bekende creditcards zijn ook oké. Het gaat vaak sneller als je een Viacard hebt waardoor je rap door speciale tolpoortjes kunt. Ze zijn te koop bij servicestations langs de autostrada en tabakswinkels.

Houd je aan de Italiaanse verkeersregels

Er is een aantal verkeersregels die je moet weten voor als je in Italië rond rijdt met auto huren Italië. Allereerst zijn er zeer drukke Italiaanse snelwegen waaronder de A1 tussen Milaan, Florence en Rome. De A4 tussen Milaan en Triëst is er ook zo eentje en de A14 tussen Bologna en Ancona kent ook flink wat knelpunten. De Brennerpas is eveneens vol wegverkeer en de wegen rond de grote meren in het noorden zijn vooral ’s zomers heel druk. Zwarte zaterdag valt op 1 augustus.

Man heeft een telefoon in de hand in de auto

Net als bij ons is het niet toegestaan om een mobiele telefoon in je hand te houden als je autorijdt, maar ook niet als je in de file staat of bij het stoplicht stilstaat. Weet ook dat op smalle autowegen, vrachtverkeer voorrang heeft op lichtere voertuigen. Rijd je de bergen in dan heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.

En hoe zit het nou met al dat getoeter? Het is buiten de bebouwde kom toegestaan om te toeteren of lichtsignalen te geven als er een onoverzichtelijke kruising nadert. In de bebouwde kom mag het ook, mits er direct gevaar is voor een aanrijding.

Je mag er overigens binnen de bebouwde kom 50 rijden en daarbuiten 90. Op autowegen 90 of 110 en op autosnelwegen 100, 110 of 130. Waarbij de lagere snelheden vooral bij regen of sneeuw gelden.

Roken in de auto, doe het niet

En nog een belangrijke: het is verboden in de auto te roken in het bijzijn van een passagier van achttien jaar of jonger. Daar staat een hoge boete op.