De 10 mooiste steden van Italië

De 10 mooiste steden van Italië

Gepubliceerd door:
Mandy

Bella Italia is één van de mooiste landen van Europa. Het is lastig te bepalen wat de mooiste steden van Italië zijn, maar we hebben een top 10 samengesteld.

Van het uiterste noorden van het land naar het uiterste zuiden meet het land maar liefst 1200 kilometer. Italië heeft een roemruchte geschiedenis die duizenden jaren beslaat en waarvan een groot gedeelte bewaard is gebleven, onder andere in wereldberoemde steden zoals Rome, Venetië en Florence.

Maar ook naast deze grote drie biedt Italië diverse plekken die geschikt zijn voor een prachtige stedentrip. Wil je een mooie citytrip maken naar Italië? Kies dan uit een van deze tien prachtige steden:

Rome

Colosseum in Rome, Italië

Rome is de grootste stad en de hoofdstad van Italië. Dit alleen is al reden genoeg om Rome te bezoeken, maar vooral met zijn 2500 jaar geschiedenis en ontelbare archeologische vindplaatsen, kunstmusea, kerken en ruïnes is het misschien wel de meest fascinerende stad in heel Italië!

Ondanks het relatief compacte (en prachtige!) historische centrum van Rome, zou je gemakkelijk een maand kunnen doorbrengen met het verkennen van deze stad en nog steeds niet alles gezien hebben. Bovenaan de lijst staan natuurlijk het Colosseum en de Sixtijnse Kapel, maar er valt nog veel meer te zien in Rome, zoals bijvoorbeeld de Cimitero Acattolico of de Centrale Montemrini.

Lees meer
Stedentrip Rome – De beste tips voor jouw vakantie naar Rome

Stedentrip Rome vanaf €19

Florence

Uitzicht over Florence, Italië

Een bezoek aan Florence en je begrijpt direct waarom het zoveel kunstenaars en schrijvers heeft geïnspireerd! Met zijn sierlijke gebouwen, geplaveide straten en wereldberoemde bezienswaardigheden zoals de Duomo en het Palazzo Vecchio, is Florence een lust voor het oog. En dat zijn alleen de gebouwen van de buitenkant.

Binnenin de monumenten wacht nog veel meer schoonheid: van Michelangelo’s David in de Galleria dell’Accademia tot meesterwerken van Leonardo da Vinci, Raphael, Titiaan, Caravaggio en meer in het Uffizi museum. Ook de Piazzale Michelangelo is de moeite waard. Kortom, een bezoek aan Florence is een must tijdens een vakantie in Italië.

Lees meer
De 10 mooiste bezienswaardigheden van Florence

Stedentrip Florence vanaf €22

Venetië

Canal Grande in Venetië, Italië

Wat maakt Venetië één van de mooiste steden in, nou ja, de hele wereld? Er is de unieke architectuur van Venetië, de prachtige kerken en natuurlijk het markante Piazza San Marco. Maar wat Venetië echt mooi maakt, is dat het volledig is gebouwd op het water. Er is dus überhaupt geen autoverkeer en langs veel kanalen hoor je alleen maar het geklots van het water!

De Canal Grande is het meest bekende en misschien wel het mooiste gedeelte van de stad en daarom zeker een must, maar bijvoorbeeld de San Sebastiano Basilica en het museum voor moderne kunst (Peggy Guggenheim collectie) zijn ook aanraders.

Lees meer
Bezienswaardigheden Venetië – De beste tips voor je bezoek aan de stad van het water

Stedentrip Venetië vanaf €28

Milaan

Kathedraal in Milaan, Italië

Milaan is de hoofdstad van Lombardije en na Rome de stad met de meeste inwoners van Italië. Op het eerste gezicht is de stad misschien niet zo adembenemend als Rome of Venetië, maar er zijn genoeg dingen te doen en te zien in Milano. Twee van de belangrijkste attracties in Milaan zijn de Duomo di Milano en de Galleria Vittorio Emanuele II, beide in het centrum van de stad.

De stad is beroemd om zijn mode, dus bezoek vooral het winkelgebied (Quadrilatero della moda). Op een zonnige dag is het Parco Sempione de perfecte plek voor een relaxte picknick maar als je toch in Italië bent moet je natuurlijk wel de lokale gelato proberen.

Lees meer
Ciao Bella! Tips voor een bezoek aan Milaan

Stedentrip Milaan vanaf €26

Bologna

Uitzicht over Bologna, Italië

Bologna is de hoofdstad van Emilia-Romagna, één van de mooiste regio’s in Italië. Deze regio staat voornamelijk bekent om de indrukwekkende natuur, maar ook de stad Bologna heeft veel te bieden. Tijdens een wandeling door de stad waan je je in de middeleeuwen.

Bologna is de thuisbasis van de oudste universiteit van Europa en is dus een echte studentenstad. Dat geeft een gezellige sfeer. Behalve de fijne sfeer is Bologna ook bezaaid met schitterende bezienswaardigheden. Breng een bezoekje aan het San Petronio plein, Archiginnasio (één van de belangrijkste gebouwen in Bologna) en de Nationale Galerij van Bologna. of geniet van de uitstekende keuken van de regio in lokale trattoria. Oh, en er is (net als in Pisa) ook een scheve toren van Bologna.

Lees meer
Bologna: stad vol historie en dé perfecte bestemming voor een stedentrip

Stedentrip Bologna vanaf €45

Stedentrip Bologna vanaf €45[/url]

Pisa

Toren van Pisa, Italië

Wat is het meest iconische plaatje van Italië? Velen zullen de scheve toren van Pisa noemen en alleen voor deze attractie is een bezoekje aan Pisa al een must, maar er valt nog heel wat meer te zien en te doen in deze stad. Zo heeft de middeleeuwse stad ook een 11e-eeuwse Duomo boordevol prachtige kunst, een uitgebreide doopkapel (baptisterium) en prachtige paleizen.

De lokale markt is supergezellig een de perfecte plek voor een espresso of een cappuccino. Bezoek ook vooral de binnenplaats van de Campo Santo – een groot gazon dat wordt omringd door prachtige bloemen, met buitenmuren die zijn bekleed met sierlijke bogen om een charmante en fotogenieke scène te creëren.

Lees meer
Pisa, stad vol bezienswaardigheden en dé perfecte stedentripbestemming

Stedentrip Pisa vanaf €31

Napels

Haven en huisjes in Napels, Italië

Napels had vroeger een slechte reputatie en je hoort soms ook dat de stad veel chaotischer is dan andere steden in Italië, maar er is een reden waarom mensen Napels “bella Napoli” noemen. De kleine straatjes, de middeleeuwse kastelen en elegante paleizen zorgen ervoor dat Napels dé perfecte bestemming is voor een stedentrip.

Napels staat bekend om het heerlijke eten, de uitstekende koffie, lekkere ijs én talloze archeologische vondsten. Een paar van de beste musea van Italië vind je in Napels. Voorbeelden hiervan zijn het Nationaal Archeologisch museum, het Capella Sansevera en het Museo di Capodimonte.

Natuurlijk is Napels de stad van de Vesuvius, de vulkaan die boven de stad uittorent. Je kunt de vulkaan beklimmen en vanaf de top van de krater heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Een andere aanrader bij Napels is het historische Pomeï. Deze stad lag aan de voet van de Vesuvius en op het hoogtepunt van de bloeiperiode van de stad werden de inwoners verrast door een gigantische uitbarsting. Deze uitbarsting zorgde ervoor dat alles werd bedolven onder een dikke laag as en lava waardoor zowel de gebouwen als de inwoners van de stad werden stil gezet in de tijd.

Lees meer
Napels: een veelzijdige stad in Zuid-Italië en ideale stedentripbestemming!

Stedentrip Napels vanaf €22

Palermo

Fontana Pretoria in Palermo, Italië

Palermo is de hoofdstad van het zuidelijke Italiaanse eiland Sicilië. De stad staat bekend om de interessante geschiedenis, cultuur, architectuur en gastronomie. De beroemdste bezienswaardigheden van Palermo zijn de kathedraal, de Cappella Palatina en La Martorana.

Een bezoek aan het Archeologisch museum van Palermo is ook een aanrader, voornamelijk voor iedereen die in geschiedenis is geïnteresseerd. Dit museum bevat een uitgebreide collectie van oude Griekse kunst en verschillende artefacten en vondsten uit de regio en het eiland.

Ook de natuur rond de stad is een attractie op zich. Ga naar Monte Pellegrino voor een schitterend uitzicht over de Middellandse Zee.

Stedentrip Palermo vanaf €36

Verona

Bridge Ponte Pietra in Verona, Italië

Verona staat niet alleen bekent als dé plek waar de tragedie van William Shakespeare, Romeo en Julia plaatsvindt, maar ook als één van de mooiste steden in Italië. Behalve Julia’ s beroemde balkon vallen er nog genoeg andere dingen te doen en te zien in Verona.

Van oude Romeinse ruïnes (waaronder een ongelooflijk goed bewaard gebleven arena waar in de zomermaanden concerten worden gegeven) tot een middeleeuws kasteel. En van prachtige pleinen tot historische kerken: Verona barst van de bezienswaardigheden.

De Arena Di Verona is zeker de moeite waard, vooral s ’avonds wanneer de arena verlicht is. Breng ook een bezoekje aan de Giardino Giusti – één van de meest spectaculaire tuinen van Italië.

Stedentrip Verona vanaf €31

Bari

Bijzondere huisjes in Bari, Italië

Bari, gelegen aan de Adriatische Zee in Zuid-Italië, is één van de meest adembenemende steden van het land. Het oude centrum van Bari biedt een fantastische weergave van historische architectuur, met belangrijke gebouwen zoals het Castel Svevo, terwijl de moderne stad een aantal mooie musea en winkelstraten herbergt.

Ga voor het historische aspect naar de basiliek van San Nicola, de kerk van San Sabino en het kasteel van Bari. Maak een wandeling langs de Lungomare Nazario Sauro. Deze prachtige promenade strekt zich uit over ongeveer 1000 meter van de haven naar het Parco per Cani en is een ideale plek om van de mediterrane zon te genieten.

Stedentrip Bari vanaf €75

Meer mooie plekken in Italië

Naast de mooiste steden heeft Italië nog veel andere plekken die je moet bezoeken. In ons artikel ‘Italië: de zuidelijke vakantiebestemming die alles te bieden heeft‘ kun je alles lezen over de mooiste regio’s en eilanden van Italië. En dat zijn er veel, geloof me!