Voor op jouw bucketlist: Californië, de Golden State

Golden Gate Bridge bij zonsondergang in San Francisco, California

Gepubliceerd door:
Mark

De 31e staat van de Verenigde staten van Amerika, is zonder twijfel de meest veelzijdige van alle Amerikaanse staten. Glamour in Hollywood, het hippieverleden van San Francisco, de uitgestrekte wijngaarden van Napa Valley, en de ongerepte natuur van de nationale parken, waaronder Yosemite Park en Death Valley.

Californië staat niet voor niets bekend als de ‘golden state’. Goede redenen om een bezoek aan Californië op je bucketlist te zetten.

Dit moet je weten over ESTA Amerika

Voor een zakenreis, een overstap of een vakantie in de Verenigde Staten van Amerika heb je steeds een ESTA nodig. Reizigers die hier niet over beschikken worden steeds geweigerd tijdens het inchecken voor een vlucht, veerdienst of cruise. ESTA is ook vereist voor minderjarige kinderen.

De verplichting vervalt enkel voor reizigers die de Verenigde Staten over land in reizen of die een Amerikaans visum of paspoort bezitten. Je kan een ESTA heel eenvoudig online aanvragen. Een ESTA is makkelijker en sneller te verkrijgen dan een visum. De kosten zijn ook lager.

ESTA betekent ‘Electronic System for Travel Authorization’. Een ESTA is geen fysiek document maar is een elektronische reistoestemming die je toegang verschaft tot de Verenigde Staten van Amerika. De verplichte aanvraag is een veiligheidsmaatregel van de U.S. Customs & Border Protection. Alle reizigers kunnen zo vooraf worden gescreend. Ongewenste personen kunnen de toegang tot de USA worden ontzegd. Luchtvaartmaatschappijen dienen te controleren of elke reiziger voor vertrek in het bezit is van een ESTA.

Een ESTA aanvragen kan elk uur van de dag via een digitaal ESTA formulier. Het is mogelijk meerdere reizigers op één formulier in te vullen en zo een groepsaanvraag in te dienen. Het invullen is erg eenvoudig en duurt ongeveer vijf minuten per reiziger. Een ESTA betalen kan via iDeal, Bancontact, PayPal of creditcard. Direct na het ontvangen van de betaling wordt de aanvraag behandeld en ontvang je je ESTA zo snel mogelijk.

San Francisco

Kabeltrein in San Francisco, Californië, Verenigde Staten

San Francisco staat bekend als de hippiehoofdstad van de wereld. De stad trekt nu nog steeds vele muzikanten, kunstenaars en creatievelingen aan. De stad was ooit een kleine, slaperige nederzetting.

De grootstad ontstond pas toen San Francisco als toegangspoort tot de mijngebieden werd gezien tijdens de ‘gold rush’, een grootschalige migratie van mensen vanuit de hele wereld die richting Californië trokken, nadat er in 1848 goud was gevonden. Gedurende de jaren werd hier tot wel 340.000 kilo goud gedolven.

Het is dé stad van de staat Californië die je simpelweg moet gezien hebben. De steile straten met kabeltrams, de grote Victoriaanse huizen, de Golden Gate Bridge, het gevangeniseiland Alcatraz. Het is deel van het collectieve geheugen. De Golden Gate Bridge is vanaf grote afstand duidelijk zichtbaar en is één van de parels van San Francisco.

Lombard Street in San Francisco, Californië

Downtown vind je de bochtigste straat ter wereld, Lombard Street. De straat wordt vaak als filmdecor ingezet. In de stad vind je ook indrukwekkende gebouwen, zoals de Transamerica Pyramid. Wie op zoek is naar wat verkoeling, kan naar het strand. Baker Beach is hier het bekendst.

Fisherman’s Wharf, de oude zeeliedenbuurt is ook erg populair. Hier zie je zeeleeuwen liggen op de pier en kan je heerlijk dineren. Je hebt er een mooi uitzicht op Alcatraz, ook wel The Rock genoemd. Dit gevangeniseiland kan je per boot bereiken. De beruchte maffiabaas Al Capone verbleef ooit in deze gevangenis. San Francisco is kortom het ideale startpunt voor een rondreis door westelijke Amerika.

San Jose

Stadhuis van San Jose in Californië

San Jose is een bekende stad die samen met San Francisco en Oakland de San Francisco Bay Area vormt. De stad is een ideale uitvalsbasis voor wie de wijde omgeving rond San Francisco wil ontdekken. De stad werd gesticht in 1777 als lokale boerengemeenschap. Vandaag is het een moderne stad die bekend staat omwille van zijn IT industrie. Je kan hier de Cathedral Basilica of St Joseph bezoeken, een mooie kerk uit 1805.

In het Lick Observatory zie je de telescoop die ooit de grootste ter wereld was. Er zijn verder nog veel leuke musea in San Jose, die het verhaal vertellen van de periode van de Spaanse kolonisten. Je kan er ook diverse kunstmusea bezoeken. Gezinnen met kinderen kunnen richting Happy Hollow Park & Zoo, een dierentuin en attractiepark in één.

Yosemite National Park

Half Dome in Yosemite National Park, Verenigde Staten

Yosemite is het drukst bezochte nationale park van Amerika, met zo’n 4 miljoen bezoekers per jaar. Het bevindt zich op een steenworp van San Francisco, in het Sierra Nevada gebied. Het park heeft een oppervlakte van 3080km². Het werd in 1890 officieel een nationaal park en is één van de oudste parken ter wereld. Hier vind je wilde rivieren, grote watervallen en grote sequoia’s of mammoetbomen.

Het park is ook bekend omwille van de grote granieten rotswanden, waarvan El Capitan de bekendste is. De 900 meter hoge El Capitan is onder klimmers berucht omwille van de vele moeilijke klimroutes. Yosemite Valley is de drukst bezochte vallei van Yosemite. Hier kan je beren spotten, maar je vindt hier ook wolven en herten. Lake Yosemite werd gevormd door smeltend gletsjerijs.

Je kan door het park wandelen en fietsen. Er rijden ook gratis shuttlebussen. Wie dat wil kan ook gaan raften of golfen. Een bekende bezienswaardigheid in dit park is de Tunnel View. Hier heb je een wondermooi uitzicht op de waterval Bridalveil Falls, en op de Half Dome en El Capitan. .

Sierra Nevada

Lege weg met uitzicht op de Sierra Nevada in Californië

Dit gebied wordt door locals veelal de ‘Sierra’ genoemd. Het is een uitgestrekt gebergte van 640 km lang dat van noord naar zuid loopt. Hoewel Californië een gematigd zeeklimaat heeft, is de bergketen zo hoog dat er sneeuw op de toppen ligt. Sierra Nevada betekent dan ook niet voor niets ‘besneeuwde bergketen’ in het Spaans.

In de Sierra Nevada liggen verschillende belangrijke natuurgebieden, waaronder Lake Tahoe en Mount Whitney. Die laatste is de hoogste berg van de Verenigde Staten van Amerika. Er bevinden zich ook drie nationale parken in dit gebied: Yosemite, Sequoia en het Kings Canyon National Park.

De Sierra Nevada ontstond zo’n 100 miljoen jaar geleden. Door gletsjererosie kwam graniet bloot te liggen, wat resulteert in de kenmerkende bergtoppen en kliffen van de Sierra. Het gebied herbergt een grote variëteit aan leven.

Lake Tahoe

Lake Tahoe in de Sierra Nevada in Californië

Lake Tahoe bevindt zich op de grens tussen de staten Nevada en Californië. In sommige skigebieden in de regio valt ’s winters meer dan 30 meter sneeuw. Lake Tahoe is dan ook een bekend skigebied. Het zoetwatermeer leent zich perfect voor een sportieve dag. Je kan er ook gewoon genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Vanaf Emerald Bay heb je een mooi panorama op Fannette Island.

Wat Lake Tahoe en zijn omgeving zo ongelooflijk mooi maakt is het prachtig heldere water. Het meer wordt omringd door met sneeuw bedekte bergtoppen. Als wandelaar, mountainbiker of watersporter is dit het perfecte uitje. Voor wie er wat meer adrenaline aan te pas mag komen, kan hier aan parasailing, jetskiën en kajakken doen.

Los Angeles

Hollywood bord van achteren in Los Angeles, Verenigde Staten

De stad van de engelen blijft tot de verbeelding spreken. Hier vind je het mondaine Beverly Hills, Hollywood, Disneyland en de Universal Studios. De filmindustrie draait hier op volle toeren. Je kan een toer boeken om met een gids de bekendste filmlocaties van Los Angeles te bezoeken. Op Venice Beach kan je genieten van een hippe en alternatieve sfeer. Wie dat wil kan richting Muscle Beach, een soort sportschool in de open lucht.

Sla Santa Monica Beach zeker niet over. Hier werden opnames gemaakt voor onder meer Baywatch, Forrest Gump en Star Trek. Op de Pier vind je Pacific Park, een pretpark met een aquarium, een ballroom, restaurants en speelhallen. Je vindt er ook The Carousel, een authentieke draaimolen.

Lifeguard hut op Santa Monica Beach in Los Angeles, Californië

Wie liever gaat shoppen kan richting Rodeo Drive. En wie van musea houdt, mag het indrukwekkende Getty Center en het Los Angeles County Museum of Art niet missen. Beide behoren tot de beste musea ter wereld. Ook het Simon Wiesenthal Center is een bezoek waard.

Het centrum werd opgericht door Simon Wiesenthal, die na de tweede wereldoorlog verschillende ex-nazis wist op te sporen. Je vindt er het Museum of Tolerance en een bibliotheek met zo’n 50.000 boeken. Het SWC spoort momenteel nog steeds ex-nazis op. Dat project wordt ‘Operation Last Chance’ genoemd.

Ook het Simon Wiesenthal Center is een bezoek waard. Het centrum werd opgericht door Simon Wiesenthal, die na de tweede wereldoorlog verschillende ex-nazis wist op te sporen. Je vindt er het Museum of Tolerance en een bibliotheek met zo’n 50.000 boeken. Het SWC spoort momenteel nog steeds ex-nazis op. Dat project wordt ‘Operation Last Chance’ genoemd.

Death Valley

Racetrack Playa in Death Valley National Park

De National Park Service beschrijft dit gebied als ‘heetst, droogst en laagst’. Aangezien het gebergte in het westen de doorgang van de meeste wolken belemmert, kan de zon hier ongestoord schijnen en is er amper neerslag. Het is een plek waar je niet zonder water of benzine wil komen te zitten. Temperaturen tot boven de vijftig graden zijn hier heel normaal.

Het kale woestijnlandschap doet vermoeden dat hier weinig leven aanwezig is. Toch vind je hier konijnen, ratten, vossen en schapen. En ook in de schaarse waterbronnen vind je verschillende vissoorten die nergens anders voorkomen. Ondanks de hitte en de droogte weet het park jaarlijks tot wel 1 miljoen bezoekers aan te trekken. Die komen vooral de zoutvlaktes, de speciale rotsen en de unieke dier-en plantensoorten bewonderen.

Napa Valley

Uitzicht over de wijngaarden van Napa Valley in Californië

De Napa vallei is een kleine 50 km lang en loopt van het noordwesten naar het zuidoosten. De vallei ligt tussen twee bergketens, de Vaca Mountains in het oosten en de Mayacamas Mountains in het westen. Door de vallei heen loopt de Napa rivier. De vallei staat bekend als een beroemd en rijk wijngebied.

Hoewel er verschillende gewassen worden verbouwd, staat deze regio vooral bekend omwille van de hoeveelheid cabernet sauvignon druiven die er geteeld wordt. Hier kan je één van de meer dan 600 wijngaarden bezoeken voor een rondleiding of proeverij.

Eén van de best bewaarde geheimen van Napa Valley is het Bothe-Napa Valley State Park, een natuurreservaat. Hier kan je wandelen, kamperen en paardrijden. In Calistoga kan je de kunstmatige geiser en warmwaterbronnen bezoeken.

Joshua Tree National Park

Uitzicht op rotsen in Joshua Tree National Park

Dit park is beroemd omwille van de op een boom lijkende yucca planten die het park sieren. Deze planten worden tot wel 15 meter groot en kunnen wel 1000 jaar oud worden. Joshua Tree National Park ligt in het zuiden van Californië, ten oosten van Los Angeles.

Je vindt er twee verschillende woestijngebieden. In het zuidoosten ligt de Colorado Desert. Noordelijker vind je de Mojave Desert, waar de Joshua trees groeien. De Mojoave Desert ligt op zo’n 1000 meter boven de zeespiegel. Het is er gevoelig frisser dan in de Colorado Desert.

Het Joshua Tree National Park staat bekend om de vreemde en grillige vormen die je er overal vindt. Zowel de heuvels als de rotsen bestaan uit massief gesteente, waarvan sommige verbrokkeld zijn. Die brokken of ‘boulders’ zijn populair bij klimmers. Het is ideaal om verschillende soorten klimtechnieken uit te testen, zonder in beveiliging te moeten voorzien.

De Joshua trees bevinden zich in de vlaktes. Samen met de boulders bepalen ze het karakteristieke landschap in dit natuurreservaat. Je kan het park dagelijks bezoeken. Er zijn verschillende wandelpaden uitgestippeld, die je langs de mooiste plekjes van Joshua Tree National Park leiden.

Redwood National Park

Man naast een sequoia boom in Redwood National Park

Deze plek is UNESCO Werelderfgoed. De regio is bekend omwille van de kustsequoia bomen, ook wel kustmammoetbomen genoemd. Het bevindt zich aan de westkust van Californië. Samen met California’s Del Norte Coast Redwoods State Park, Jedediah Smith Redwoods State Park en Prairie Creek Redwoods State Park vormt het het Redwood National and State Park. De vier parken beslaan in totaal een oppervlakte van 540 m².

Bijna de helft van de nog bestaande kustsequoia’s vind je in dit park. Deze kustmammoetbomen zijn de hoogste bomen ter wereld en kunnen 700 jaar oud worden. Hyperion is de grootste boom in het park. Hij is 115,6 meter hoog. De bomen komen, zoals de naam al verraadt, enkel in het kustgebied voor. Ze hebben behoefte aan een gematigd zeeklimaat. Helaas werden in het verleden vele van deze bomen geveld om aan urbanisatie te kunnen doen. De bomen werden gebruikt om steden te kunnen bouwen.

In Redwood National Park ligt een stuk kustgebied die bestaat uit prachtige stranden met hoge kliffen. Ga zeker het park te voet ontdekken. In het zuiden van het park ligt het wandelpad Lady Bird Johnson Grove National Trail. Dit is de bekendste wandelroute. Het werd vernoemd naar de echtgenote van president Lyndon Johnson. Het goed begaanbare pad geeft een mooie impressie van de bossen en de diverse kustmammoetbomen.

Monterey

Lone Cypress in Monterey, Californië

Het schiereiland Monterey telt vier stadjes: Monterey, Pacific Grove, Asilomar en Carmel. Acteur Clint Eastwood was enkele jaren burgemeester van Carmel. Monterey is het best te bezichtigen via de 17-Mile Drive, een  lusvormige baan door de plaatsen Pebble Beach en Pacific Grove.

Wie de 17 Mile Drive onderneemt, ziet de Stille Oceaan, verschillende landhuizen en golfbanen en enkele toeristische attracties, zoals Lone Cypress, een cipres in Pebble Beach. De boom staat op een heuvel en is bekend als de meest gefotografeerde boom van de Verenigde Staten. Je komt ook Bird Rock tegen, een rotsformatie in de Stille Oceaan. En je vindt er verschillende vogels, waaronder een hele kolonie aalscholvers en stiervogels.

Ook Del Monte Forest is beroemd. Hier kan je prachtige wandelingen ondernemen en genieten van een ongerepte natuur. Pebble Beach is een afgesloten gemeenschap waardoor je als toerist die de 17-Mile Road wil bezoeken dus tol moeten betalen.

Pasadena

Pasadena City Hall in Pasadena, Californië

Ooit was Pasadena het beloofde land voor pioniers uit Indiana. De meesten kwamen hierheen in het begin van de 20e eeuw, vooral voor het mooie weer en om door het gematigde klimaat een betere oogst te verkrijgen.

De vele sinaasappelgaarden zijn ondertussen verdwenen, maar Pasadena blijft een klein paradijs. Je vindt hier prachtige straten met groene voortuintjes, huizen met leuke ‘porches’ of veranda’s en leuke burgerwoningen in de buurt van Huntington Library. Het is duidelijk een stad voor de gepriviligeerde Californische burger.

Sinds de jaren tachtig is er ook een aantrekkelijke ‘downtown’ aanwezig. Je kan hier leuke winkels bezoeken, zoals Gap, Barnes & Nobles en Saks. De huizen die de inwoners hier bouwden passen trouwens perfect in de omgeving. Onder meer Frank Lloyd Wright, de beroemde architect, liet hier verschillende huizen na.

Cactussen in Huntington Library in Pasadena, Californië

De rijkste bewoner van Pasadena was Huntington, een spoorwegmagnaat. Net zoals andere rijke industriëlen was hij een verwoed kunstverzamelaar. Hij liet een fantastische kunstcollectie na aan de Amerikaanse bevolking. Je kan de collectie bewonderen in de Huntington Library.

Daar vind je ook een idyllische tuin, waar je de mooiste plantensoorten van Zuid-Californië vindt. Ideaal om een luie voormiddag in door te brengen. Daarna kan je richting Norton Simon Museum, waar je verschillende kunstcollecties kan bewonderen.

Voor de lunch kan je het best terecht in downtown Pasadena of in de regio rond Huntington Boulevard. Ook de Old Town is de moeite. Hier kan je lekker eten en genieten van een terrasje, terwijl je het drukke straatleven langs je heen ziet passeren.