Wandeling in Zuid-Limburg: Route des Vins Wahlwiller Eys

Uitzicht over het Limburgse heuvellandschap met een toegangshek van Route des Vins

Gepubliceerd door:
Mandy

Ben je op zoek naar een mooie wandeling in Zuid-Limburg en ben je daarnaast een wijnliefhebber? Dan is de Route des Vins Wahlwiller Eys echt iets voor jou. Het is een wandeling van ongeveer 10 km door het Limburgse Heuvelland en je loopt er ongeveer 3 uur op.

Dit is een gastblog van Rosa van Rosaschrijft.nl

Wandeling Route des Vins

Toegangshek van Route des Vins in Limburg

Deze zomer ging ik met mijn gezin op vakantie naar Zuid-Limburg. Mijn dochter is 7 jaar oud en is niet zo’n wandelaar. Toch wilden mijn man en ik graag een lange wandeling maken. Mijn dochter kon een middagje met opa en oma mee en wij besloten een wandeling te maken door het Limburgse Heuvelland.

Omdat ik een wijnliefhebber ben, kwamen we uit op de Route des Vins, een wandeling door het Limburgse Heuvelland langs prachtige wijngaarden. Ook stopten we om een glas wijn te proeven bij de wijngaard Domaine Salamander in Eyserheide.

Deze wandeling is niet geschikt voor kinderen vanwege de lengte, tenzij je oudere kinderen hebt die echt graag wandelen. Er zitten ook een aantal flinke heuvels in die je moet beklimmen. Wil je tips voor wandelingen met kinderen in Zuid-Limburg? Lees dan eens deze blog over vakantie met kinderen in Zuid-Limburg.

Parkeren en lunchen

De start van de wandeling is het dorp Wahlwiller. Daar rijden we naar toe en parkeren onze auto in de President J.F. Kennedystraat. Achter de kerk is een parkeerplaats met een bord met informatie over de wandeling. We komen daar aan rond lunchtijd en besluiten lekker te gaan lunchen bij Gasterij A gen Kirk, de enige horecazaak in het dorp. De lunch is heerlijk en we wandelen het Heuvelland in om te starten met de wijnroute.

Route langs wijngaarden

Wijngaard in Zuid Limburg, Nederland
© Visit Zuid-Limburg

De route staat super goed aangegeven. De route kun je makkelijk vinden door de bordjes met druiven te volgen. We starten bij het ‘Wiengetske’ een hek waar we door heen lopen. Het eerste gedeelte van deze route is echt prachtig. We lopen langs smalle wandelpaden langzaam naar boven de heuvels in.

Daarna lopen we langs de eerste wijngaard, de Wittemer Wijgaard in Wittem. Hier hebben we een prachtig uitzicht over het Limburgse Heuvelland. Als vrij snel volgen twee andere wijngaarden op de route, de Hubertus Wijngaard en Cunibertus Wijngaard.

Het dorpje Eys

We volgen de route verder richting het dorpje Eys. Hier stopt het bekende Miljoenenlijntje, de echte ouderwetse stoomtrein. Dit gezellige dorpje heeft veel leuke terrassen en mogelijkheden om te lunchen. Ook zijn er hier voldoende mogelijkheden om de Limburgse wijn te proeven. Wij besluiten verder te wandelen en komen langs Domain Aldenborgh, een duurzaam wijnbedrijf.

We steken een weg over en lopen de weilanden met koeien in om vervolgens weer de hoogte in te wandelen. Uiteindelijk komen we aan bij Domaine Salamander, een wijngaard die genoemd is naar salamanders omdat hier vroeger veel salamanders rond liepen.

Wijn proeven bij Domaine Salamander

Glas wijn wordt ingeschonken met meerdere glazen wijn op tafel
© Visit Zuid-Limburg

Als we rond kijken zien we een bordje hangen met een pijl naar de ingang. We komen terecht op een mooie binnenplaats met tafeltjes en stoeltjes. We willen uiteraard een glas Limburgse wijn proeven dus gaan we zitten aan een tafeltje. De wijnboer komt ons verwelkomen en vraagt welke wijnen we willen proeven. We besluiten allebei een andere wijn te proeven, een pino gris en een Auxerrois.

We genieten van de zon en de Limburgse wijn en even waan ik me tussen de wijngaarden in Frankrijk. Het heerlijke weer draagt daar zeker aan bij, maar een goed glas wijn en fijn gezelschap uiteraard ook. Mijn man en ik besluiten unaniem dat we de fruitige Auxerrois het lekkerst vinden. We nemen twee flessen wijn mee en wandelen verder.

Een prachtige wandeling

Het laatste stuk van de wandeling komen we langs weilanden en landbouw. Dit gedeelte van de route is minder mooi. Maar de wandeling is over het algemeen echt prachtig en goed te doen voor iedereen met een goede conditie. Je hoeft geen ervaren wandelaar te zijn om deze route te kunnen lopen, wel moet je op sommige plekken flink klimmen naar boven.

Als je wijn wil proeven bij een van de wijngaarden is het aan te raden van te voren even te bellen. Wij konden bij Domaine Salamander zo binnen lopen om wijn te proeven, maar ik weet niet of dit buiten het hoogseizoen ook mogelijk is. Bel dus even om teleurstellingen te voorkomen. Route des Vins is een echter aanrader voor iedere wandelliefhebber!