Met een Porsche op safari in de Turkse natuur

Met een Porsche op safari in de Turkse natuur

Gepubliceerd door:
Mandy

Één van de gaafste ervaringen die ik ooit heb meegemaakt tijdens mijn reizen naar Turkije? Dat moet de Porsche safari zijn vanuit de Turkse badplaats Antalya. Tijdens deze safari mag je zelf rijden in een Porsche Cayenne door een natuurgebied waar je grote kans hebt om wilde dieren te spotten. En het leuke is: je komt geen andere toeristen tegen.

Ik heb deze excursie gedaan tijdens een persreis van Corendon en voor mij stak deze activiteit er met kop en schouders bovenuit. De Porsche safari is niet zo bekend en deze aanbieder is de enige die excursies in het natuurgebied mag organiseren. Daardoor is de kans dat je andere toeristen tegenkomt nihil, wat erg bijzonder is voor een natuurgebied aan de drukbezochte Turkse Riviera.

Het natuurgebied Güver Uçurum Valilik

Het natuurgebied Güver Uçurum Valilik

Het natuurgebied waar de Porsche safari wordt gehouden heet Güver Uçurum Valilik, een gigantisch gebied vlakbij Antalya. Zodra je de stad uitgaat kom je in de bergen terecht met uitgestrekte bossen, diepe kloven, snelstromende rivieren en een rijke flora en fauna.

Omdat het gebied beschermt én onbekend is, worden er bijna geen excursies gehouden. Er komen vooral lokale mensen, zelfs de inwoners van Antalya hebben er geen weet van. Dat maakt dat dieren als wolven, lynxen, slangen, steenbokken en beren er relatief ongestoord kunnen leven. Volgens de gids is de burgemeester van Antalya wel van plan om het gebied te gaan ontwikkelen, maar tot op heden wordt dit (gelukkig) tegengehouden.

Zelf rijden in een Porsche Cayenne tijden de Porsche safari

Bij aankomst in een dorpje vlakbij het bos word je vriendelijk ontvangen door de gids, kok en fotograaf van de Porsche safari. Handig om mee te nemen zijn waterschoenen (als je die hebt, anders zijn deze aanwezig), een handdoek en een rijbewijs als je plan bent achter het stuur te kruipen. Ik dacht dat ik mijn rijbewijs was vergeten maar uiteindelijk bleek hij gelukkig toch ergens verstopt in mijn portemonnee te zitten.

Afhankelijk van de grootte van je groep staan er een aantal Porsche Cayennes klaar. Dit zijn grote, luxe SUV’s die gemaakt zijn voor ruig terrein. En ze zijn groot. Gelukkig heb je het eerste stuk tijd om even te wennen aan de auto op asfaltwegen. Maar niet voor lang want binnen no-time trek je de natuur in!

Over smalle wegen, door diepe dalen en over hoge bergen

Eenmaal van de verharde weg af ga je verder over zandpaden. Je trekt in het begin langs kleine huisjes waar mensen wonen maar in een mum van tijd zijn er geen mensen meer te zien. Je houdt contact met de gids via een walkietalkie en onderweg vertelt hij je van alles over het gebied, de geschiedenis en de natuur. Voorzichtig manoeuvreer je over smalle zandweggetjes en af en toe moet je een riviertje oversteken. De ene keer gaat de weg steil omhoog en zie je rechts van je de afgrond terwijl je even later door diepe begroeiing trekt.

De eerste stop tijdens de Porsche Safari is bij een hut van natuurbescherming. Altijd zijn er meerdere mensen aanwezig om het gebied te beschermen tegen bosbranden en, helaas ook, jagers. Jagen is in het gebied ten strengste verboden: de natuur moet vrij haar gang kunnen gaan. Vanuit de hut heb je een schitterend uitzicht over de bergen (sommige met bijzondere namen zoals schildpadrots of dinorots) en de gids verteld graag en uitgebreid over alles wat er te zien is. Bovendien is er zelfs een glimp op te vangen van een oude Griekse ruïne boven op een berg, waar je helaas niet mag komen omdat het te gevaarlijk is.

Turkse specialiteiten aan de rivier

Turkse specialiteiten aan de rivier

Als je verder trekt met de auto, kom je uiteindelijk uit bij een snelstromend riviertje die in de loop van duizenden jaren een diepe kloof heeft uitgesneden. Met je waterschoenen wandel je door de rivier, door het verkoelende water en over de gladde stenen. Kijk goed want het water bruist met leven: er zijn kleine visjes, talloze vlinders en libelles en andere insecten te zien.

Na een paar honderd meter wandelen is het tijd voor pauze: de gids klapt een tafeltje en wat stoeltjes uit en je kunt lekker relaxen met een kopje koffie of thee en traditionele Turkse broodjes gevuld met kaas, aardappel of vlees, terwijl je met je voetjes in het water zit. Heerlijk!

Daarna heb je de kans om nog een stuk verder te wandelen, tot aan kleine watervallen waar je mag zwemmen. Toen wij er waren was het helaas vroeg in het voorjaar en hadden we geen geluk met het weer maar als de zon schijnt moet het heerlijk zijn om hier een duik te nemen.

Felgekleurde rupsen

Na de koffiepauze aan de rivier is het tijd om verder te gaan met de Porsche safari terwijl de gids onderweg honderduit verteld over de omgeving. Je maakt een aantal stopt om te genieten van schitterende vergezichten als je weer boven op een berg staat of aan de rand van een kloof. Grote kans dat een super schattige hond met je mee rent: hij is van iemand uit het dorp maar ligt iedere dag te wachten op toeristen om gezellig mee te gaan. Hij rent graag de hele dag achter de auto aan.

Onderweg stop je ook om felgekleurde rupsen te zien. Ze eten graag van de oleanders, die voor ons giftig zijn, en zuigen zich vol met de melk van de plant. Dat geeft ze een bont uiterlijk, vol kleuren, om aan andere dieren te laten zien: eet ons niet op, wij zijn giftig. Oke, ik eet ze dan misschien niet op maar ze zijn wel een lust voor het oog. En groot!

Lunchen met uitzicht

Lunchen met uitzicht

Aan het begin van de middag stop je in een bos waar het aangenaam koel is door de schaduw van de bomen. De gids zet je stoeltje op een paar meter van de kloof waardoor je een prachtig uitzicht hebt: tijd voor lunch! De kok is inmiddels al druk bezig met de voorbereidingen en heeft een mobiele BBQ bij zich. Wat een service!

Op de plaat liggen de stukken kip en sucuk, traditionele Turkse worst, al te bakken. Vul een krokant broodje met kip, sla, tomaten, kruiden of een van de andere soorten groenten die al klaar staan en overgiet het geheel met lokale granaatappelsaus of de super spicy saus. Zó lekker!

Omdat het zo heerlijk was, hebben we allemaal veel te veel gegeten. En daarna is het zelfs nog tijd voor een toetje. Super goed geregeld en na afloop van de lunch rollen we naar de auto.

Het einde van de Porsche safari: een onvergetelijke ervaring

Na de lunch is het tijd voor de terugtocht van de Porsche safari. Ook nu zijn er weer voldoende stops om te genieten van de diverse uitkijkpunten en dat verveelt nooit: iedere keer zie je weer iets nieuws. Let ook vooral op de grote, rondcirkelende roofvogels op zoek naar een prooi. Schitterend hoor.

Aan het einde van de middag kom je weer terug in het dorp, uiteraard vergezeld door de hond. Tijd om afscheid te nemen van de gids en zijn team en een geweldige ervaring rijker!