De 5 mooiste steden en bezienswaardigheden in Oostenrijk

Uitzicht op de Mirabell Palace en fort in de bergen Salzburg, Oostenrijk

Gepubliceerd door:
Mandy

Oostenrijk is een land in Centraal Europa met zo’n 8,7 miljoen inwoners. Het land staat bekend als wintersportbestemming maar ook in de zomer is het hier goed toeven. Naast Tirol en Wenen heeft Oostenrijk nog meer deelstaten zoals Neder Oostenrijk en Opper Oostenrijk.

Elke deelstaat heeft verschillende bezienswaardigheden die het bezoeken meer dan waard zijn. Lees hieronder meer over de mooiste steden in Oostenrijk.

Met de auto naar Oostenrijk? Koop vooraf een vignet

Landsgrens bord voor Oostenrijk

Op het moment dat je in Oostenrijk op de Autobahn rijdt heb je een vignet nodig. Sinds eind 2017 is het mogelijk om deze online digitaal aan te vragen. Het vignet wordt dan gekoppeld aan je kenteken en daarom hoef je niets meer op je raam te plakken. Ben je vergeten het vignet aan te vragen? Geen nood, aanvragen kan tot een dag voor vertrek. Vraag vandaag nog jouw Oostenrijk vignet aan!

Wenen

De hoofdstad van Oostenrijk is niet alleen de grootste stad maar ook de cultuurstad van het land. De Oostenrijkse naam voor Wenen is Wien en komt van een nabij gelegen rivier met dezelfde naam. De bekendste rivier in de stad is niet Wien maar de Donau die midden door Wenen loopt.

Net als in zoveel hoofdsteden in Europa is er ook in Wenen genoeg te beleven. Er zijn veel kerken, paleizen en musea. Te veel om op te noemen dus daarom alle hoogtepunten op een rijtje.

Stephansdom

Kerstmarkt Stephansdom in Wenen, Oostenrijk

De bekendste en meest indrukwekkende kerk is de Stephansdom die gebouwd is in de 12e eeuw. De kerk is 40 meter breed en 107 meter lang. Het hoogste punt van de kerk is 136 meter. De kerk zelf is al bijzonder om te bezoeken maar er zijn ook nog andere vertrekken die je kunt bekijken.

Er is een toren die beklommen kan worden en van waar je een prachtig uitzicht hebt. Ook is er een reliekenkamer met voorwerpen die aanboden werden door de gelovigen.

Schönbrunn

Schönbrunn paleis in Wenen, Oostenrijk

Het bekendste paleis in Wenen is Schönbrunn. Deze bezienswaardigheid kan echt niet ontbreken als je op stedentrip in Wenen bent. In Schönbrunn vind je een museum waar je kunt ronddwalen door het paleis. Een reistip: neem de audiotour! Zo kom je veel te weten over de geschiedenis van het paleis en de Oostenrijk-Hongaarse monarchie.

Naast het museum heb je ook schitterende tuinen bij Schönbrunn en een dierentuin uit 1752, de oudste in de wereld. Je kunt uren rondwandelen in het museum, de tuinen en de dierentuin, trek daarom zeker een halve dag uit voor alleen Schönbrunn.

Slot Belvedere

Uitzicht op Slot Belvedere in Wenen, Oostenrijk

Slot Belvedere is een ander bekend paleis in Wenen. Dit paleis is gebouwd in barokstijl in het begin van de 18e eeuw. Ook Belvedere staat op de Unescolijst. Je kunt uiteraard het museum bezoeken waarbij je een tour door het paleis kan maken maar ook de tuinen zijn indrukwekkend. Neem daarom genoeg tijd om zowel het paleis als de tuinen en de omgeving te bekijken.

Spaanse Rijschool

Ruiters op hun paarden in de Spaanse Rijschool in Wenen, Oostenrijk

Een andere bekende bezienswaardigheid is de Spaanse Rijschool en de Lippizzaners. Het is mogelijk om een kijkje binnen te nemen maar je kunt ook een voorstelling boeken. Het is wel een beetje prijzig maar zal zeker de moeite waard zijn.

Staatsopera

Interieur van het Staatsopera in Wenen, Oostenrijk

De Staatsopera van Wenen is de oudste en meest bekende opera in Oostenrijk. Het gebouw werd geopend in 1869 en werd in 1955 weer heropend nadat het theater tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal verwoest was. Het is mogelijk om voorstellingen bij te wonen. Het voorstellingsseizoen loopt elk jaar van 1 september t/m 30 juni.

Museums Quartier

Toeristen op het Museums Quartier in Wenen, Oostenrijk

In het Museums Quartier vind je een aantal musea bij elkaar zoals het Leopold museum en de Kunsthalle Wien. Daarnaast heeft Wenen nog meer musea zoals het kunsthistorisch museum en het natuurhistorisch museum. Je kunt je gemakkelijk een hele vermaken met de musea in Wenen.

Wiener Prater

Wil je juist relaxen en ben je gek op parken? Dan is de Wiener Prater de plek. Dit is toch wel het bekendste park van Wenen die de meeste mensen kennen van het oude reuzenrad uit 1897. Er zijn ook nog andere attracties en ook het bekende voetbalstadion Ernst-Happel staat hier. Je kunt in het Wiener Prater uren ronddwalen dus heb je extra tijd over in Wenen, bezoek dan zeker het park.

Weens koffiehuis

Schwarzwalder Kirsch taart op een terras in Wenen, Oostenrijk

Zin in koffie met gebak? Voor typisch Oostenrijkse lekkernijen kun je naar een traditioneel Weens koffiehuis waar je naast koffie ook gebakjes kunt bestellen zoals Schwarzwalder Kirsch en strudel.

Extra: lees onze uitgebreide blog over de mooiste bezienswaardigheden in Wenen

Graz

Na Wenen is Graz de tweede stad van Oostenrijk. Graz heeft de grootste Middeleeuwse binnenstad van Centraal Europa en daarom staat de oude stad op de Unesco lijst. Het oude gedeelte is vrij compact en alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand.

Klokkentoren

Klokkentoren op de Schlossberg in Graz, Oostenrijk

De bekendste van alle bezienswaardigheden in Graz is de klokkentoren uit 1560 die op de Schlossberg staat. Om op de Schlossberg te komen kun je de trap nemen wat een hele klim is maar er zijn ook liften die je naar boven brengen. Eenmaal boven gekomen heb je vanaf elk punt op de heuvel een heel mooi uitzicht op de stad Graz.

Dom van Graz

In het midden van de stad staat de Dom van Graz. Een kleine kerk maar de binnenkant is zeker de moeite waard. Er zijn nog mooi bewaard gebleven fresco’s te vinden in de kerk.

Landhaus en Landeszeughaus

Binnenplaats van het Landhaus in Graz, Oostenrijk

Daarnaast is vind je in de oude stad het Landhaus die in de 16e eeuw en in renaissancestijl is gebouwd. Een gebouw verder vind je de Landeszeughaus waar het grootste museum ter wereld in in zit met historische wapens, harnassen en werktuigen.

Schloss Eggenberg

Net buiten Graz vind je ook nog Schloss Eggenberg die ook een bezoek waard is. Deze staat net als de binnenstad ook op de Unescolijst. Eggenberg is gebouwd in de 17e eeuw in renaissancestijl in opdracht van de familie Eggenberg.

Salzburg

Deze stad is gelegen in het noorden van Oostenrijk tegen de grens met Duitsland. Salzburg is een oude stad en het centrum staat, net als Graz, op de Unesco lijst. In het oude centrum vind je de mooiste gebouwen in barokstijl.

Benedictijnerabdij St. Peter

Benedictijnerabdij St. Peter in Salzburg, Oostenrijk

De oudste kerk van de stad (en het land) is de benedictijnerabdij St. Peter. Deze kerk is gebouwd in het jaar 696 en in de kerk bevind zich ook nog eens de oudste bibliotheek van Oostenrijk. De Dom van Salzburg heeft ook een lange geschiedenis maar pas in 1611 werd de kerk gebouwd in barokstijl.

Naast deze twee bekende kerken zijn er nog meer te vinden door de hele stad. Niet alleen kerken maar ook paleizen en burchten zijn in Salzburg veel te zien.

Hohensalzburg vesting

Uitzicht op de Hohensalzburg vesting in Salzburg, Oostenrijk

Net buiten de oude stad op een heuvel vind je de vesting Hohensalzburg. Dit is één van grootste Middeleeuwse burchten van Europa. Het eerste gedeelte van de burcht werd gebouwd in de 11e eeuw en werd daarna meerdere keren vergroot en versterkt.

Het is een goed bewaard gebleven vesting die vandaag de dag open is voor toeristen. Bezoek het kasteel en kom zo veel te weten over de geschiedenis.

Schloss Hellbrunn

Schloss Hellbrunn in Salzburg, Oostenrijk

Vlak buiten Salzburg vind je Schloss Hellbrunn die net als veel andere kastelen en kerken ook gebouwd is in barokstijl. Het kasteel is te bezichtigen van binnen en buiten vind je mooie tuinen waar je rond kunt wandelen.

Wolfgang Amadeus Mozart

Een van de bekendste componisten van Oostenrijk, Wolfgang Amadeus Mozart, werd geboren in Salzburg. Het geboortehuis van hem is nu een museum. Wil je meer weten over de geschiedenis van Salzburg? Dan is het Salzburg museum een goede optie. Daarnaast zijn er ook nog andere musea dus je zult je niet snel vervelen.

Innsbruck

Centrum van Innsbruck met bergen op de achtergrond in Oostenrijk

Innsbruck is de hoofdstad van Tirol en ligt aan de rivier de Inn waar ook de naam van de stad vandaan komt. Het is een bekende wintersportbestemming maar ook in de zomer wordt Innsbruck veel bezocht. Het is een typische Oostenrijkse plaats met een Altstadt (oude centrum), veel kerken en burchten. De bekendste burcht is de Fürstenburg uit de 15e eeuw. Daarnaast heb je nog de Hofburg en Slot Ambras.

Één van de bekendste en oudste kerken in de stad is de St. Jakobskathedraal. Er is ook een stadstoren die uit de Late Middeleeuwen stamt en waar je een kijkje kunt nemen. Wil je meer weten over de regio Tirol? Er is in Innsbruck een Tirools regionaal museum en een Tirools volkskunstmuseum.

Linz

Uitzicht op Linz in Oostenrijk

Linz is een stad in het gebied Opper Oostenrijk en is tevens de hoofdstad van deze regio. Misschien niet de meest voor de hand liggende plaats, vooral omdat de stad bekend staat als industriestad maar toch zijn er genoeg bezienswaardigheden in Linz.

Bezoek bijvoorbeeld de oude stad, de Mariendom of het Schlossmuseum. Net buiten het centrum van Linz vind je de Pöstlingberg waar je met een tram heen kan. Vanaf de berg heb je een heel mooi uitzicht over de stad.

Oostenrijk heeft het allemaal

Oostenrijk is een divers land met mooie natuur, een rijke historie en lekker eten. Niet alleen een vakantieland in de winter maar ook in de zomer wordt Oostenrijk steeds populairder en niet zonder reden.

Of je nou van wandelen, skiën of cultuursnuiven houdt, in Oostenrijk vind je het allemaal. Het land heeft genoeg te bieden voor iedereen en is daarmee een perfecte bestemming voor mensen die eens wat anders willen dan Frankrijk of Italië!