Comomeer: ontdek de charme van dit azuurblauwe meer in Italië

Comomeer in Italië

Gepubliceerd door:
Mandy

Italië is al jaren een van de favoriete vakantiebestemming voor Nederlanders. Steden als Rome, Milaan en Florence zijn immens populair. Voor wie het wat minder toeristisch mag, is een vakantie rond het Comomeer een dankbaar alternatief. Het Lago di Como, of Comomeer in het Nederlands, in de regio Lombardije in Noord-Italië is erg geliefd vanwege het aangename klimaat.

Het is er minder warm dan in het binnenland, dankzij de ‘breva’, een verkoelende bries. Tel daar het azuurblauwe water, de vele bezienswaardigheden en natuurlijk het heerlijke Italiaanse eten bij op en je snapt waarom het Comomeer de perfecte vakantiebestemming is!

Comomeer met een boot in Italië

Rondom het Comomeer wisselen charmante steden zoals Como en idyllische dorpen zoals Varenna en Bellagio elkaar af. Lees hier onze top 10 bezienswaardigheden van het Comomeer in Italië.

Como: de hoofdstad van het Comomeer

Como aan het Comomeer in Italië

Op de zuidwestelijke oever van het schilderachtige Comomeer ligt de Italiaanse stad Como. In het zogenaamde ‘centro storico’, het historische hart van de stad, kun je verschillende bezienswaardigheden bekijken. Binnen de oude stadsmuren is er een schat aan historisch erfgoed te ontdekken.

Bezoek zeker de gotisch kathedraal ‘Cattedrale di Santa Maria Assunta.’ Deze kerk is erg populair onder toeristen vanwege de prachtige buiten- én binnenkant. Ook een wandeling in de charmante kleine straatjes levert gegarandeerd mooie uitzichten en leuke ervaringen op.

Sla ook zeker op zaterdag de authentieke markt aan de Piazza Vittoria niet over. Hier brengen verschillende lokale boeren hun ambachtelijke en biologische producten aan de man.

Kabelbaan naar Brunate

Vanuit Como kun je de kabeltram nemen om het hoger gelegen dorpje Brunate te bezoeken. Deze vertrekt vanaf de Piazza de Gasperi. Tijdens deze tocht heb je een prachtig uitzicht over de regio en over het sprookjesachtige Comomeer. Aan de Piazza Cavour kun je daarna gezellig een terrasje doen en een hapje eten.

Bellagio: de parel van het Comomeer

Zonsopgang over Bellagio aan het Comomeer

Bellagio is, net als de andere steden aan het Comomeer, gebouwd op de omliggende heuvels. Omwille van zijn onmiskenbare schoonheid wordt Bellagio ook wel ‘de parel van het Comomeer’ genoemd. De karakteristieke villa’s vormen dan ook een mooi contrast met de beboste heuvels op de achtergrond. Een indrukwekkend plaatje!

De middeleeuwse binnenstad wordt druk bezocht door toeristen. Onder de vele bezienswaardigheden vind je er de negentiende-eeuwse villa ‘Villa Melzi d’Esti.’ Hier vind je in de tuin prachtige beelden en mozaïektegels. Verder kan je vele kerken bezoeken in Bellagio, waarvan de bekendste de basiliek San Giacomo is. Bezoek hier ook het voormalige paleis Villa Serbelloni.

Tegenwoordig wordt Villa Serbelloni gebruikt voor congressen en vergaderingen. Vanaf het park van Villa Serbelloni heb je een prachtig uitzicht op Lago di Como. In de vele charmante straten, zoals de bekende Salita Serbelloni, vind je een heleboel leuke boetiekjes en restaurants.

Bellagio aan het Comomeer in Italië

Het historische centrum en de boulevard zijn in middeleeuwse staat bewaard gebleven en zijn absoluut een bezoekje waard. Je kunt de stad bereiken met de auto, maar het is natuurlijk leuker om de rondvaartboot te nemen. Je kan vanuit verschillende plaatsen opstappen, zoals vanuit Varenna, Como en Tremezzo.

Villa Melzi: een schitterende villa met weelderige tuinen

De indrukwekkende Villa Melzi werd gebouwd in het begin van de negentiende eeuw. Het bevindt zich in Bellagio, en werd gebouwd in opdracht van de familie Melzi.

Villa Melzi aan het Comomeer

De villa werd ontworpen door de Zwitsers-Italiaanse architect Giocondo Albertolli. In de schilderachtige Engelse tuin vind je prachtige waterpartijen, een magnifieke oranjerie en een kapel. De tuin strekt zich uit vanaf het Comomeer tot hoog boven de villa in de heuvels. Er zijn vele paden door de tuin die langs exotische bomen en planten, Egyptische sculpturen en Romeinse beelden gaan.

Sla de Japanse visvijver zeker niet over: je kan er de waterlelies zien, maar ook Japanse esdoorns en ceder bomen. Wie in april of mei Villa Melzi bezoekt heeft geluk: de tuin is dan op zijn mooist met de vele bloeiende azalea’s en rododendrons.

Isola Comacina: een kunstenaarseiland

Isola Comacina

Isola Comacina is een klein eiland in het Comomeer. Het groene eilandje is door de voormalige Belgische koning Albert I aan Italië geschonken en wordt sindsdien beheerd door de stichting ‘Fondazione Comacina’. Het vervult een belangrijke rol in de band tussen Italiaanse en Belgische kunstenaars.

Architect Pietro Lingeri bouwde in 1939 drie huizen speciaal voor kunstenaars op Isola Comacina. Het eiland is bereikbaar via een taxiboot vanuit Ossuccio.  

De meeste bezoekers van het eiland bewonderen op Isola Comacina de archeologische vondsten die er in de twintigste eeuw zijn ontdekt. Je kan er onder meer de Romaanse basiliek Sint Eufemia, het kasteel de San Pietro en het museum Antiquarium bezoeken.

Er is ook een restaurant en café. Geniet hier van het mooie uitzicht op het Comomeer en de omgeving terwijl je nipt aan je Italiaanse espresso.

Monte Legnone: genieten van een weids uitzicht over het meer

Uitzicht over de Monte Legnone

Monte Legnone is de meest westelijke top van de Orobische Alpen, onderdeel van de Kalkalpen in het noorden van Italië. De hoogste berg rond het Comomeer bevindt zich tussen het Val Varrone in het zuiden en het Val Lesina in het noorden.

Monte Legnone neemt een prominente plek  in voor wie vanaf de oever van het Comomeer geniet van het uitzicht over het meer en haar omgeving. Wie graag wandelt, kan hiken naar de top van de berg. De totale wandeltijd bedraagt ongeveer drie uur. Vanaf de top heb je een weids panorama. In het zuidwesten zie je zo de toppen van de Matterhorn, Monte Rosa, het Meer van Lugano en het Comomeer.

Wandelen door de Orrido di Bellano kloof

Orrido di Bellano kloof

Deze kloof bevindt zich ten oosten van het Comomeer. Orrido di Bellano is erg populair onder toeristen. Vanaf hier heb je een mooi zicht op de waterval afkomstig van de rivier de Pioverna. Geniet op de speciaal aangelegde brug van het geluid van het vallende water en van de mooie natuur rondom de waterval.

Onder de brug heb je zicht op de Bellano kloof. Die is zo’n vijftien miljoen jaar lang uitgesleten door erosie van het water van de rivier. Door de kloof is een wandelpad aangelegd en als je dit pad volgt, kom je langs de watervallen en diverse grotten. Volgens de legende ligt een Taino, een krijger uit de Oudheid, op de bodem van de Orrido di Bellano kloof begraven onder een enorme steen, samen met zijn schat.

Palazzo Gallio: een eeuwenoud paleis in Gravedona

Gravedona aan het Comomeer

Het Palazzo Gallio bevindt zich in Gravedona. Het werd in 1586 gebouwd in opdracht van kardinaal Tolomeo Gallio. Het statige paleis met vier torens werd pas in 1607 afgewerkt. Tegenwoordig is de Comunità Montana Valli del Lario e del Ceresio er gevestigd. Dankzij hen kan je er op regelmatige basis van concerten en exposities genieten.

Het paleis werd nooit echt bewoond, aangezien kardinaal Gallio overleed voordat de bouw klaar was maar het werd tijdens de Franse en Spaanse bezetting wel gebruikt als ziekenhuis. Karakteristiek voor Palazzo Gallio zijn de vier indrukwekkende hoektorens.

Aan de oeverzijde van het Comomeer bevinden zich drie mooie bogen. De terrassen achter deze bogen bieden een schitterend panorama over Lago di Como.

Romeinse thermen in Como

Romeinse inscripties

Een schitterende erfenis uit het verleden. Vergeet na je bezoek aan Como niet om ook ‘Le Terme di Como Romana’ (de Romeinse thermen) te bezoeken. De ruïnes van het Romeinse badhuis zijn te vinden in Viale Lecco, ten zuiden van Como.

De thermen zijn pas recent ontdekt, in het jaar 2006. De meeste badhuizen dateren uit de periode tussen de eerste eeuw voor – en de vijfde eeuw na Christus. Destijds was het nemen van een bad een sociale gebeurtenis en werden de dagelijks roddels, politiek en nieuwtjes besproken tijdens een bezoek aan het badhuis.

Watervallen in Domaso

Domaso aan het Comomeer

Deze watervallen bevinden zich in het voormalige vissersdorp Domaso. Tijdens de zomermaanden kan het hier erg druk zijn met toeristen. Wie langs de rivier de Livo wandelt, komt al snel verschillende watervallen tegen.

Wie de mooie natuur wil ontdekken in de omgeving van Domaso kan een van de uitgestippelde wandelingen rondom de watervallen uitkiezen. Het begin van de wandeling is goed te doen met kinderen, verderop is er wat meer spierkracht nodig

Liever wat verkoeling? Dan kun je gaan pootjebaden in het heldere water van de rivier.

Villa L’Oleandra

Uitzicht over het Comomeer vanaf een klassiek terras

Villa L’Oleandra bevindt zich op de oever van het Comomeer in het plaatsje Laglio. De woning heeft een smalle tuin langs het meer. Vroeger behoorde de villa toe aan de Milanese familie Vitali en tot het begin van de twintigste eeuw woonde portretschilder Emilio Vitali in de woning.

Na de Vitali’s werd de villa eigendom van de familie Heinz, wereldberoemd vanwege de ketchup. Het Comomeer en het bouwwerk Villa Oleandra zijn tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met acteur George Clooney. De ster van de serie E.R. en van films als Ocean’s Eleven kocht de villa in 2001.

Clooney gebruikt de woning hoofdzakelijk als zomerresidentie en hij ontvangt er regelmatig beroemde vrienden zoals Matt Damon en Julia Roberts.

Door Clooney’s aanwezigheid in Laglio groeide het slaperige stadje uit tot een toeristische trekpleister. Dagelijks varen toeristen hier af en aan om een glimp op te vangen van de Hollywoodster, zijn vrouw Amal én zijn bekende gasten.

Wil je meer lezen over de Noord-Italiaanse meren, waar behalve het Comomeer ook bijvoorbeeld het Gardameer toe behoort, kijk dan hier.