Bretagne: de mooiste bezienswaardigheden van deze Franse kuststreek

Ile aux Moines in Bretagne, Frankrijk

Gepubliceerd door:
Mandy

Frankrijk is al sinds jaar en dag de meest populaire Europese bestemming van Nederlanders. Wie is er niet als kind achterin een zwaarbepakte auto langs de tolwegen gereden van de Route du Soleil?

De meeste Nederlanders gaan richting het zuiden vanwege het gunstigere klimaat. Toch is ook het Noorden van Frankrijk en met name Bretagne met z’n ruige kust en roze rotsen ontzettend de moeite waard.

En niet alleen de kust is een parel. Ook de talloze middeleeuwse stadjes en historische sites zijn hoogtepunten. En vergeet het Bretonse eten niet! De liefhebbers van crêpes en oesters kunnen er hun culinaire hart ophalen. Wij zetten de mooiste bezienswaardigheden en highlights voor je op een rij. 

Bretagne in het kort

Ploumanach in Bretagne

Bretagne is de meest westelijk gelegen provincie van Frankrijk. Het ligt ten zuiden van Normandië en ten noorden van de Pays de la Loire. Bretagne bestaat uit de departementen Côtes-d’Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan.

Tot 1941 hoorde ook de Loire-Atlantique erbij. Nog steeds beschouwen veel mensen dit departement als deel van Bretagne. Wat vandaag de dag Bretagne is, komt overeen met ongeveer 80% van het ‘oude’ Bretagne.

Rennes is de hoofdstad van Bretagne. Maar dat was tot 1941 Nantes, maar dat valt sinds 1941 administratief niet meer onder Bretagne. Toch zien de meeste Fransen Nantes nog steeds als onderdeel van Bretagne. 

Bretagne heeft een rijke geschiedenis

Kerk in de middeleeuwen

Nog voor de Romeinse tijd, werd de kust van Bretagne al lang bewoond door Keltische stammen. De bewoners van de ruige kust leefden van de visserij en riskeerden hun leven op de Atlantische oceaan.

Het is een regio met een rijke geschiedenis. Zo werd het gebied halverwege de eerste eeuw ingenomen door de Romeinen. Zij stichtten de bekende steden Rennes en Nantes. Grappig genoeg hebben zij voor de rest maar weinig sporen achtergelaten. 

In de 6e eeuw kwam er een nieuwe invasie van Kelten. In die periode maakten vele Britten, een Keltische stam uit Wales en Cornwall, de oversteek om zich in dit gebied te vestigen. Zij legden de basis voor de Keltische cultuur die nog steeds overal merkbaar is. Later, in de 8e eeuw, volgde er nog een invasie van de Noormannen. 

Bretagne was in de middeleeuwen een zelfstandig koninkrijk en later ook een graafschap en een hertogdom. Pas na de middeleeuwen werd het een provincie van Frankrijk. 

Bretonse taal en cultuur

traditionele kleding in frankrijk

De Keltische taal en cultuur zijn nog steeds overal aanwezig in Bretagne. De Bretons zijn erg trots op hun erfgoed. Je zult er vele auto’s zien rijden met een sticker waar ‘Breizh’ op staat. Dit is de Bretonse naam voor Bretagne.

Daarnaast is er nog steeds een minderheid die de Bretonse taal spreekt en krijgt een deel van de kinderen tweetalig onderwijs. Bovendien staan de aanwijzingen op verkeersborden in zowel het Frans als het Bretons.

Wil je je echt onderdompelen in de Bretonse cultuur? Kijk dan of je deel kunt nemen aan een ‘Fest-Noz’ (feest van de nacht). Dit zijn bekende Bretonse volksfeesten ter viering van het Bretonse erfgoed. Er wordt volksmuziek gemaakt en er worden Bretonse dansen opgevoerd in traditionele klederdracht. 

De Bretonse kust

Vuurtoren Pontusval in Bretagne

Voor de meeste bezoekers is de Bretonse kust de belangrijkste reden om het gebied te bezoeken. Naast de Côte d’Azur is dit dan ook een van de populairste kustregio’s van het land. Niet alleen buitenlandse toeristen komen ernaartoe, ook de Fransen zelf zijn dol op Bretagne. De witte zandstranden, ruige kliffen en roze rotsformaties maken deze streek ontzettend fotogeniek.

Daarnaast vind je verspreid door Bretagne talloze ‘dolmen’ en ‘menhirs’. Dit zijn oeroude stenen die door mensen zijn geplaatst. Het is niet bekend wat de precieze betekenis is van de stenen. Maar over het algemeen wordt aangenomen dat zijn ze neergezet door de Kelten en een religieuze functie hadden. 

Populaire regio’s in Bretagne zijn onder andere de Côte d’Émeraude rond Saint-Malo, de Côte de Granit Rose en de Golf van Morbihan. Een andere bekende en populaire highlight is de pointe du Raz, het meest westelijke puntje van Frankrijk. 

Côte d’Émeraude: smaragdkust met prachtige stranden

Cote d'Emeraude of smaragdkust in Bretagne

De Cote d’Émeraude (Smaragdkust) staat bekend om de felblauwe kleur van het water en de brede stranden. Het landshap is er ruig en grillig en je kunt er prachtig wandelen langs de kust. Ook liggen er mooie haventjes die ideaal zijn voor een tussenstop tijdens een wandeling. 

Saint-Malo

Saint Malo in Bretagne

Breng, als je in de regio van Cote d’Émeraude bent, vooral ook een bezoek aan het charmante Saint-Malo. Deze ommuurde historische havenstad is absoluut de moeite waard om te bezichtigen. Wanneer je over de kinderkopjes loopt voelt het alsof je teruggaat in de tijd.

De meest bekende toeristische attractie van Saint-Malo is de oude stadsmuur. Deze muur werd gebouwd tussen de 12e en 18e eeuw en is ruim twee kilometer lang. Je kunt zelfs een wandeling maken over deze stadsmuur. Maar ook binnen de muur is genoeg te doen. In het oude centrum vind je terrasjes en gezellige Bretonse restaurants. 

Mont Saint-Michel   

Mont-Saint-Michel in Frankrijk

Een ander hoogtepunt aan de Smaragkust is de Mont Saint-Michel. Op dit eland staat een Middeleeuwse Abdij. Vooral vanaf het vasteland heb je een prachtig uitzicht op de berg. Het is dan ook niet voor niets UNESCO-werelderfgoed. Het was oorspronkelijk een getijdeneiland. Dat betekent dat het over land bereikbaar was bij laagwater, maar bij hoogwater niet.

Tegenwoordig loopt er een smalle brug, met pendeldienst naar het eiland. De Mont Saint-Michel is alleen toegankelijk voor voetgangers want het bestaat volledig uit trapstraten. Wie een bezoek brengt aan de berg moet overigens wel rekening houden met een grote hoeveelheid toeristen. 

Côte de Granit Rose

Cote de granit rose in Bretagne, Frankrijk

De Côte de Granit Rose (de roze granietkust) in het departement Côtes d’Armor dankt zijn naam aan de roze rotsen. De combinatie van de felblauwe zee, witte stranden en roze rotsen zorgt voor een landschap met een prachtig kleurenpalet. De rotsen liggen vaak opgestapeld als een soort torens en dat geeft een spectaculair effect. Ook is dit gebied heel geschikt om te wandelen.

Onderweg kom je genoeg leuke stadjes tegen voor een kop koffie met een lokale lekkernij. Een populair stadje in de regio is bijvoorbeeld Perros-Guirec. Je vindt er een prachtig strand en ook leuke restaurantjes en mooie winkels. 

De golf van Morbihan

Saint-Cado aan de golf van Morbihan, Bretagne

De golf van Morbihan, gelegen in het zuiden van Bretagne, is ook een bekende bezienswaardigheid.  Dit binnenmeer staat op de officiële lijst van de mooiste baaien ter wereld. In het Bretons betekent Mor Bihan kleine zee. Het is 5 kilometer breed en 21 kilometer lang en staat aangemerkt als beschermd natuurgebied.

Er liggen ongeveer 40 met gras begroeide eilandjes. Hiervan is een deel bewoond en een ander deel onbewoond. Door het steeds veranderende licht, veranderen de tinten blauw en groen van uur tot uur en dat levert prachtige plaatjes op.

Het is daarnaast een ideaal gebied voor de watersporter. Zo kun je er bijvoorbeeld zeilen, roeien en kanoën. Ook de wandelaar kan er, met ruim 100 kilometer aan gemarkeerde routes, zijn hart ophalen. Daarnaast staat de golf van Morbihan bekend om z’n oesterkwekerijen en kun je er oester-excursies doen. 

La Pointe du Raz

Pointe du Raz in Bretagne

La pointe du Raz in departement Finistère is het meest westelijke puntje van Frankrijk. De kaap is 72 meter hoog en strekt zich ver uit in zee. De strijd tussen de wilde zee en weerbarstige rotsen is een prachtig schouwspel. Mede daarom trekt het jaarlijks veel bezoekers.

Maar niet alleen het punt zelf is de moeite waard. Er is ook een bezoekerscentrum. Hier kun je meer te weten komen over de rijke natuurlijke omgeving en over de andere bezienswaardigheden in het gebied.

Er loopt een prachtige en goed beveiligde wandelroute (GR34) die garant staat voor nog meer schitterende uitzichten. Je loopt er langs ruige kliffen, talrijke vuurtorens en gehuchten met schattige huisjes. Onderweg kun je even uitrusten op een van de stranden en misschien wel een duik nemen in de zee. Door de hoge golven is het ook een populaire spot voor surfers. 

Eten en drinken

Oesters in Bretagne, Frankrijk

De Bourgondiërs onder ons komen prima aan hun trekken in Bretagne. Hoewel je er natuurlijk ook de ‘gewone’ Franse keuken hebt, hebben ze echt een eigen eet- en drinkcultuur. Voor de liefhebbers van vis is Bretagne al helemaal een paradijs. Overal kun je vis, oesters en mosselen eten, vaak nog op dezelfde dag geplukt en gevangen.

Bestel dus vooral een groot plateau fruits de mer in een van de gezellige restaurantjes. Je ervaring is helemaal compleet onder het genot van een glas goede witte wijn en met uitzicht op de ruige zee.

Een andere bekende lokale specialiteit is de ´kouign amanis´. Deze zoete broodachtige koek is doordrenkt met boter en daardoor rijk van smaak.

Daarnaast staat Bretagne bekend om z’n crêpes en galettes. Hier zit overigens een belangrijk verschil in. Crêpes worden gemaakt van witte bloem en worden gegeten met zoet beleg zoals appels, suiker, jam of nutella. Galettes worden gemaakt van boekweitmeel, wat het een kenmerkende smaak geeft.

Galettes worden afgewerkt met hartig beleg zoals kaas, spek en ei. De meeste menu’s hebben een ruime keuze aan soorten en smaken. Een echte Breton drinkt er uiteraard een glaasje typisch Bretonse appelcider bij. 

Als God in Frankrijk in Bretagne

Cider met brie en camembert

Houd je van ruige kusten, wandelen, watersporten en lekker eten en drinken? Dan is Bretagne een fantastische optie. Het is misschien niet het meest zonzekere deel van Frankrijk, maar de schitterende panorama’s en schilderachtige landschappen maken een hoop goed!

En je kunt het natuurlijk ook gewoon treffen met prachtig weer. Er zijn bovendien veel goede overnachtingsopties op een van de vele campings of je boekt een gezellige chambre d’hôtes.

Zoals de Bretons zelfs zouden zeggen: Degemer mat e Breizh (welkom in Bretagne)!