De beste bezienswaardigheden in Berlijn: met deze tips wordt het een onvergetelijk bezoek!

Jonge vrouw met een plattegrond voor de Brandenburger Tor in Berlijn, Duitsland

Gepubliceerd door:
Mandy

Berlijn is een stad die je absoluut een keer bezocht moet hebben. De hoofdstad van Duitsland heeft een zeer rijke geschiedenis, die door de hele stad zichtbaar is. Je kunt hier makkelijk een week doorbrengen en dan nog heb je maar een fractie van alle bezienswaardigheden gezien.

Berlijn is het hele jaar de perfecte bestemming voor een stedentrip, maar vooral in de periode voor kerst is de stad prachtig versierd. Je kunt er dan een van de vele kerstmarkten bezoeken. 

Hoewel wij dus ook een eindeloze lijst kunnen samenstellen van alle plekken die je moet bezoeken tijdens je trip, geven we je in deze blog een aantal van de absolute hoogtepunten. Als je deze plaatsen hebt gezien, heb je al een goed beeld van Berlijn en zul je je bezoek niet snel vergeten.

De bewogen geschiedenis van Berlijn

Restanten van de Berlijnse muur in Berlijn, Duitsland

Berlijn heeft een zeer bewogen geschiedenis die op veel plekken in de stad nog zichtbaar is: in verschillende musea en tentoonstellingen en in een van de vele monumenten. Wij geven je een paar van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden die je tijdens je trip naar Berlijn kunt bezoeken.

De Tweede Wereldoorlog

Tentoonstelling Topographie des Terrors laat je op een indringende manier de gruweldaden van de nazi’s zien. Je kunt hier duidelijke foto’s bekijken en teksten lezen over de Gestapo en de SS. Deze zullen diepe indruk op je maken.

Slechts een kilometer verderop vind je het Holocaustmonument. Deze imposante bezienswaardigheid is een soort plein met ruim 2.700 betonnen blokken, waar je tussendoor kunt lopen. Dit kan je een onheilspellend en gedesoriënteerd gevoel geven. Onder het veld vind je een gratis expositie, waar je meer kunt leren over de Holocaust.

Uitzicht over alle stenen van het Holocaustmonument in Berlijn

Ook het Joods Museum is absoluut een bezoek waard. Het is een van de bekendste musea ter wereld over de Joodse geschiedenis en cultuur. De tentoonstelling is zeer kwalitatief en uitgebreid. Uiteraard is een groot deel gewijd aan de Holocaust. Houd er rekening mee dat je na een bezoek dusdanig onder de indruk bent dat je even tijd nodig hebt om alles te laten bezinken. Je kunt je bezoek plannen en regelen via de website van het museum.

Een ander museum met een uitgebreide collectie is het Duits Historisch Museum. Hier leer je álles over de omvangrijke geschiedenis van Duitsland. Met meer dan 8.000 tentoongestelde objecten komen onder andere de eerste Germaanse volkeren aan bod, evenals de 2 Wereldoorlogen en de Duitse tweedeling. Het museum is gevestigd in het Zeughaus. Dit is een schitterend gebouw aan Unter den Linden, waar in 1943 een poging tot moord op Hitler plaatsvond.

Drie struikelblokken (Stolpersteine) op een stoep in Berlijn, Duitsland

Voor sommige huizen vind je op de stoep zogenaamde ‘Stolpersteine’ (struikelstenen). Deze kleine messing steentjes laten zien waar mensen uit hun huizen werden gehaald om naar concentratie- of vernietigingskampen te worden gebracht. In de stenen zijn de namen, geboortedata en het lot van de betreffende mensen gegraveerd.

Ook ondergronds kun je veel zien en ontdekken. De organisatie Berliner Unterwelten organiseert dagelijks een aantal tours door de ondergrondse wereld van Berlijn. Je bezoekt onder andere metrotunnels, bunkers uit de oorlog en vluchtroutes. Kijk voor meer informatie en tickets op hun website.

De tweedeling van Berlijn

Van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 was Berlijn in tweeën gedeeld door de Berlijnse Muur. Na het neerhalen van de Muur is vrijwel alles ervan verdwenen. De East Side Gallery is het langste stuk muur dat bewaard is gebleven. Kunstenaars uit verschillende landen hebben op dit stuk schilderingen aangebracht in het teken van vrede en hoop op een betere toekomst. Helaas worden er vaak schilderingen beklad. Daarom zijn er hekken voor geplaatst. Desondanks is dit 1.316 meter lange stuk van de Muur een bezienswaardigheid die je niet mag missen.

Als je een goed beeld wilt krijgen van hoe lang de Berlijnse Muur precies was, ga dan (een stuk van) de Berliner Mauerweg fietsen. Langs dit pad vind je informatieborden, monumenten, stukken van de Muur en wachttorens. Met Baja Bikes kun je een Nederlandstalige tour fietsen.

Checkpoint Charlie in Berlijn, Duitsland

Een van de beroemdste plekken van Berlijn is Checkpoint Charlie. 30 jaar lang was dit een controlepost op de grens tussen Oost- en West-Berlijn. Aan een streep bakstenen in de grond zie je hoe de Muur hier vroeger liep. Het wachtershokje dat je nu ziet, is helaas een replica. Deze plek is wel erg toeristisch. Dat komt onder andere door het feit dat je hier op de foto kunt gaan met iemand die verkleed is als een Amerikaanse grenswachter.

In het DDR Museum maak je kennis met het dagelijks leven in Oost-Duitsland. Het is een van de leukste en meest kindvriendelijke musea in Berlijn, want naast kijken mag je hier ook aanraken, luisteren en ervaren. Een groot deel van dit museum is tot in de puntjes omgebouwd tot DDR-woning. Ook vind je er bijvoorbeeld een oude Trabant en een echte DDR-spijkerbroek. Tickets voor dit speelse museum kun je hier online bestellen.

Andere bezienswaardigheden in Berlijn

Uitzicht op het Altes Museum in Berlijn, Duitsland

Uiteraard zijn er in de stad ook vele andere bezienswaardigheden, die niet per se herinneren aan de ellende die de stad heeft meegemaakt. Berlijn is een bruisende metropool, waar van alles te doen is. Of je nu graag geniet van kunst en cultuur, kijkt naar prachtige gebouwen, je wilt vergapen aan mooie uitzichten of relaxen op een terras: in Berlijn kan het allemaal!

Museuminsel

In de rivier de Spree ligt een eiland met de meest bekende kunstmusea van Berlijn: het Museuminsel. Je vindt hier het Bode-Museum, Pergamonmuseum, Neues Museum, Altes Museum en de Alte Nationalgalerie. Deze musea richten zich vooral op archeologie en kunst uit de 19e eeuw en je vindt hier absolute topstukken, zoals de beroemde buste van Nefertiti.

Het Museuminsel is een van de belangrijkste museumcomplexen ter wereld en staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Zelfs als je niet van (kunst)musea houdt, is deze plek indrukwekkend om te zien en absoluut een bezoek waard. Een skip-the-line ticket voor alle 5 de musea boek je hier.

De Fernsehturm

Uitzicht over Berlijn met de Spree rivier en de Fernsehturm tijdens zonsondergang

Wat de Eiffeltoren is voor Parijs, is de Fernsehturm voor Berlijn: hét symbool voor de stad. Deze 368 meter hoge televisietoren op het Alexanderplatz is door de hele stad te zien en daarmee een ideaal herkenningspunt. Als je een kaartje koopt (hier vind je skip-the-line tickets), kun je met de lift in 40 seconden naar het uitkijkplatform op 203 meter hoogte. Hier kun je, als het weer meewerkt, tot wel 40 km ver kijken.

De Brandenburger Tor

Zonsondergang bij de Brandenburger Tor in Berlijn, Duitsland

Aan het einde van de boulevard Unter den Linden staat deze wereldberoemde poort. Het is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Met zijn 26 meter hoogte is het een imposant bouwwerk. Bovenop zie je een Griekse strijdwagen met daarin de godin Victoria. Dit is echter een replica, omdat het origineel tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren is gegaan. De Brandenburger Tor staat symbool voor de Duitse eenheid en is een bezienswaardigheid die je absoluut niet mag missen.

De Reichstag

Uitzicht op de Reichstag in Berlijn, Duitsland

Dit indrukwekkende gebouw is de zetel van het Duitse parlement. Een eeuwenoud monument smelt hier samen met moderne architectuur: vanuit de glazen koepel heb je een prachtig uitzicht over de skyline van Berlijn én kun je het vergaderende parlement zien. Een bezoek aan de Reichstag is gratis, maar je moet je wel ruim van tevoren online registreren. Ook is legitimatie tijdens je bezoek noodzakelijk.

Gendarmenplatz

De Gendarmenplatz wordt ook wel het mooiste plein van Berlijn genoemd. Op een van de vele bankjes of terrassen kun je genieten van het uitzicht op de prachtige gebouwen die het plein omringen. Opvallend zijn bijvoorbeeld de Duitse Dom en de Franse Dom: 2 op elkaar lijkende kerken, die tegenover elkaar staan.

Aan het einde van het jaar is de Gendarmenplatz helemaal een bezoek waard. Dan vindt er namelijk een sfeervolle kerstmarkt plaats. Vergeet dan niet een glaasje glühwein te drinken!

In de zomer zijn hier vaak openluchtconcerten, met het Classic Open Air als hoogtepunt.

Buddy Bears

Geel en blauwe Buddy Bears in Berlijn, Duitsland

De beer is het symbool van Berlijn, hij staat ook op de vlag van de stad. Maar als je goed oplet, zie je op veel plekken in Berlijn beschilderde beren staan. Deze 2 meter hoge standbeelden, de Buddy Bears, staan vooral bij de entree van toeristische attracties en winkels. Elk van hen vertegenwoordigt een door de VN erkend land en is door een kunstenaar voor zijn of haar land beschilderd. Ze zijn dus allemaal anders. Samen staan ze symbool voor wereldvrede.

In 2001-2002 werd er een tentoonstelling gehouden en stonden er zo’n 300 Buddy Bears overal in de stad. De tentoonstelling was een enorm succes en de beren vlogen de hele wereld over. Daarna zijn ze geveild voor UNICEF. Veel winkels en bedrijven hebben een beer gekocht en er zijn nu ook kleine exemplaren als souvenir te koop.

Tip van de locals: pak het openbaar vervoer

Gele toeristische bus bij het Reichstag gebouw in Berlijn, Duitsland

Je kunt uiteraard de Hop-on, Hop-off bus pakken, maar het is slimmer om bus 100 te nemen. Deze rijdt van Alexanderplatz naar Zoologischer Garten en komt langs de meeste bekende bezienswaardigheden van de stad. Je kunt in- en uitstappen waar je wilt. Omdat deze lijn onderdeel is van het gewone openbaar vervoer, kun je een gewoon kaartje kopen en ben je veel voordeliger uit!

Fantastisch uitzicht over Berlijn: Kollhoff Tower

Kollhoff-toren en Bahn toren op de Potsdamer Platz in Berlijn, Duitsland

Als je een fantastisch uitzicht wilt, maar geen trek hebt in de entreeprijs en wachttijden van de Fernsehturm, ga dan naar de Kollhoff Tower. Deze staat op de Potsdamer Platz en heeft een uitkijkpunt op 103 meter hoogte. Hier is weinig tot geen wachttijd en de snelste lift van Europa brengt je in 20 seconden naar boven. Eenmaal daar geniet je van een frisse neus met een geweldig panoramazicht.